Türkiye’deki Uluslararası Öğrencilerin Durumu


DOI:
https://doi.org/10.46291/cenraps.v4i1.73Anahtar Kelimeler:
Uluslararası öğrenci, öğrenci hareketliliği, önerilerÖzet
Küreselleşme kavramı bazı alanlarda dönüşüm ve değişimin gerçekleşmesinde aracılık etmiştir. Ekonomide, siyasal kuramlarda, sosyo-kültürel değerlerde, bilim ve teknolojide canlı değişimlere sebep olan küreselleşmenin eğitim alanı ile ilgili en seçkin izlenimlerden biri uluslararası öğrenci hareketinin yükselişe geçmesidir. Uluslararası öğrenciler, eğitim aldıkları ülkelere ekonomik gelir ile beraber, sosyal sermaye açısından katkı sağlamaktadır. Bu anlamda, gelişmiş dünya ülkeleri kendi ülkelerinde eğitim almakta olan uluslararası öğrencilerin nispetini arttırmak, gelişmekte olan ülkeler ise küreselleşmenin eğitim boyutu pazarında daha fazla pay ala bilmek için sağlam rekabet içerisindedirler. Eğitim için en fazla tercih edilen ülkelerin ekonomileri incelendiğinde, bu ülkelerin uluslararası öğrencilerden önemli gelirler elde ettikleri görülmektedir. Bu durum, uluslararası öğrencilerin eğitim kolunun bir devlet politikası olarak ele alınması ve yürütülmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu çalışmada, uluslararası öğrencilerin eğitimine yönelik gelişmiş ülkelerin politikaları incelenerek Türkiye’deki tarihi süreç ve son durumu ele alınmıştır. Bununla beraber dünyada uluslararası öğrenci alanındaki mevcut çalışmalar değerlendirilmiş ve uluslararası öğrenci hareketliliğini artırmaya yönelik önerilere yer verilmiştir.
Referanslar
Bolat, M. A. (2015). Türkiye’nin Uluslararası Öğrenci Politikası Nedir? Ne Olmalıdır ? Uluslararası Öğrenci Sempozyumu (s. 244). İstanbul: Ulsulararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu.
Çeçen, A. (1996). Kültür ve Politika. Ankara: Gündoğan Yayınları.
Göç İdaresi Başkanlığı. (2022, Şubat 12). 2022 Yılında İkamet İzniyle Bulunan Yabancılar. Ankara, Yenimahalle, Türkiye. Şubat 12, 2022 tarihinde https://www.goc.gov.tr/ikamet-izinleri adresinden alındı
Güngen, D. D., Dündar , N., Karaca, M. F., & Or, D. (2013). Uluslararası Öğrenci Kimdir. İstanbul: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu.
Hisarcıklıoğlu, M. R. (2013). Uluslararası Öğrenci Hareketliliği Nedir ve Türleri Nelerdir? İstanbul: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK).
Hossaın, Muhammed Alı, And Saeyd Rashed Hasan Chowdury. "Western Culture Aggressıon In Muslım Socıety: A Comparatıve Analysıs." International Journal of Social, Political and Economic Research 2, no. 1 (2015): 56-76.
Kethuda, Ö. (2015). Türkiye’de Uluslararas› Ö¤renci Hareketlili¤i. Yükseköğretim Dergisi, 153.
Koyuncu, A. A. (2019). Giriş. ULUSLARARASI ÖĞRENCİLİK, 9.
Levent, F., & Karaveli, Ö. (2013). Uluslararası Öğrencilerin Eğitimine Yönelik Politikalar ve Türkiye İçin Öneriler. Eğitim Bilimleri Dergisi, 38-110.
Özoğlu, M., Gür, B., & Coşkun, İ. (2012). DÜNYADA ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER. Ankara: SETA.
Sağıroğlu, A. Z. (2015). Dünyada Ve Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Trendleri. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu (s. 43). İstanbul: Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu.
Suna, Y., & Durmuşçelebi, M. (2013). Türkiye'de Yabancı Dil Öğrenme-Öğretme Problemine İlişkin Yapılan Çalışmaların Derlemesi. Türkiye Sosyal Politika ve Çalışma Hayatı Araştırmaları Dergisi, 7-24.
Topal, F., & Tauscher, S. (2020). Giriş: Dünyada ve Türkiye’de Uluslararasi Öğrenciler. Akademik İncelemeler Dergisi,, 310-311.
Ullah, R., & Hasan, S. Policy, Politics And International Relations.
Ullah, R., Hasan, S., & Chowdury, S. R. H. 15 July Faıled Coup In Turkey: An Analysıs From Bangladeshı Medıa. İçtimaiyat, 4(15 Temmuz Özel Sayısı), 86-97.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı. (tarih yok). Uluslararası Öğrenci Haraketliliği. Ankara, Çankaya, Türkiye. Şubat 12, 2022 tarihinde https://www.ytb.gov.tr/uluslararasi-ogrenciler/uluslararasi-ogrenci-hareketliligi adresinden alındı
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 CenRaPS Journal of Social Sciences

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.