Akıt Hacı Oğulları’nın Kazakça Meali - Aitbayev, Zhandos (CenRaPS Journal of Social Sciences, 2022)
Kur’anı Keri’in Kazakça ilk meallerden birisi olan Kazakistan topraklarından Doğu Türkistan bölgesine hicret eden Akıt hacı Ülimci oğlunun kaybolup günümüze kadar ulaşılamayan mealini oğulları babalarinin vefatından yarım asır sonra oğulları Aziz (d.1924) ve Makaş (d.1931-2003) Akıtulu onun arzusunu yerine getirip bir meal yazarak 1990 yılında Sincanda basmıştır. Makalede Aziz ve Makaş Akıt oğullarının “Kuran Karim’nin Kazakşa Audarması” adlı mealinin tanıtımı işlenmiştir. Birinci bölimde Kazakça meallerin doğuşu ve gelişiminden söz edilmektedir. İkinci bölümde ise mütercimlerin hayatları ve eserlerine yer verilmektedir. Üçüncü ana bölümde ise “Kuran Karim’nin Kazakşa Audarması” adli mealinin tanıtımını işlemiştir. Mealin teknik özelliklerine değinerek meal’in orjinal ve kiril baskılarını karşılaştırarak bazı örnekler getirilmiştir. Aynı zamanda mealin orjinal ve kiril nüshaları arasındakı farkları dile getirerek iki baskı arasında mukayese de yapılmıştır. Belli başlıklı kavramların tercüme edilişine ve mealde’ki eksik ve yanlış tercüme edilmiş ayetleri tespit ederek örneklerle makalenin içeriğindeki zenginliğini artırmıştır. Makale’nin sonuç bölümünde tercüme’nin özelliklerini anlatarak meal hakkında değerlendirmelerde bulunmuştur.