Kurban ve Şiddet: İslamcı Şiddetin Göstergebilimsel Analizi - MAHMANDAROV, Dashdamır; TAŞ, Kemaleddin (CenRaPS Journal of Social Sciences, 2020)
İslamcı şiddet yirmi birinci yüzyılın başlarından itibaren dünya gündemini işgal etmeye devam etmektedir. Amerika`da, Avrupa`da ve dünyanın diğer bölgelerinde şiddet eylemlerini sürdüren şiddet grupları çeşitli çalışmalara konu olmakta ve bu şiddetin kökenleri, nedenleri anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak kurban ve şiddet arasındaki ilişki Rene Girard`ın mimetik teorisi bağlamında ele alınacaktır. Daha sonra İslamcı şiddet bu mimetik teori bağlamında değerlendirilecektir. İslamcı şiddet gruplarının en korkuncu olarak tanımlanan ve dünyaya korku salan İslam Devleti`nin İngilizce dergisi olan Dabiq`ten seçilen şiddet içerikli iki fotoğraf göstergebilimsel olarak incelenecektir.